Onderschat worden.

  • oktober 8, 2018
  • 4 comments
  • Author: elsbeth

Ik was 20 jaar en liep stage bij een hele leuke fotograaf, ik leerde heel veel en mocht alles doen. Zo mocht ik onder andere foto’s bewerken, klanten helpen in de winkel, pasfoto’s maken en ook klanten fotograferen in de studio. Zo begroete ik op een dag een familie die in de fotostudio een fotoshoot hadden geboekt. Het belletje van de voordeur rinkelde en ik stond naast de voordeur met uitgestoken hand om hun te begroeten. Welkom, goedemiddag ik ben Elsbeth zei ik glimlachend. Ik zag dat hun blik over mijn schouder heen ging om te kijken waar de fotograaf nou eigelijk was? Ik voelde me even vreselijk onderschat. Het maakte me niet ontzeker maar gaf me juist drang om te bewijzen dat ik het wel kon. Het vertrouwen werd pas gewekt toen ze het resultaat zagen en met eigen ogen konden zien dat ik wel degelijk kon fotograferen en niet alleen maar die fotografie stagaire was. 

Dat is nu 9 jaren geleden, 9 jaren meer ervaring, 9 jaren ouder. Maar nog steeds loop ik tegen dezelfde muur op. In veel dingen heb ik het gevoel dat ik mijzelf moet bewijzen, in fotografie maar ook in sport. Ik wil graag altijd het beste laten zien wat ik kan… 

Ligt dit aan mijzelf dat ik me hier aan stoor en druk over maak? Wordt ik onderschat door hoe ik er uit zie, of dat ik een vrouw ben? Regelmatig sta ik op een bruiloft te fotograferen en hoor ik, ‘zo leuk dat je van je hobby je beroep hebt gemaakt’. Ik wuif het altijd weg met een verbeten grijns en denk ‘hallo van mijn hobby mijn beroep gemaakt??’ Ik was 16 toen ik begon met een studie fotografie en heb inmiddels 13 jaar ervaring als fotograaf en heb een vak diploma op zak. Je zegt toch ook niet tegen je huisarts ‘goh wat leuk dat u van uw hobby uw beroep heeft gemaakt’. 

Natuurlijk begrijp ik de reactie ook wel. Veel mensen vinden het leuk om te fotograferen en hobbyen naast hun werk wat in de fotografie. Ze verdienen daar zo nu en dan een leuk zakcentje mee. Wellicht schets is dat beeld ook als ik ergens sta te fotograferen. 

Stiekem hoop ik wel dat ik de opmerking ‘wat leuk dat je van je hobby je beroep hebt kunnen maken’ op en dag ontgroeid ben en die bewijsdrang wat kan laten varen. 

Categories

Comments

  • Hoe kundiger en ervarener (en dat ben je) hoe steviger je je zult voelen. Misschien maken mensen dan nog wel es een slappe opmerking, maar raken ze jou daar niet meer mee, omdat je gewoon bent wie je bent: een goeie fotograaf. En als je dat uitstraalt dan krijg je dat ook terug

    • Bedankt voor je mooie reactie:) De slappe opmerkingen soms maakt het ook wel weer lekker luchtig. Deze slappe opmerking kreeg ik net iets te vaak waardoor het toch een beetje in mijn hoofd zat ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *